Ipuin izugarriak - Mendiguren Elizegi, Xabier; Bilbao, Begoña (1932-2005); Zamakola, Zorion; Txiliku; Fernandez, Luis; Morales, Ana Isabel; Gabiria, Julen; Cano, Harkaitz (Donostia : Elkar, 2004)
Joan den hamarkadan kaleratu ziren ipuin onenetakoen antologia honek bere baitan biltzen du, nolabait ere, XX. mende osoa: nekazari eta arrantzale giroko Euskal Herrian hasi, gerra garaiko eta gerraosteko estualdietatik pasatu, gaur egungo gatazkak kontatu, eta geroaldi zehaztugabe bateko larritasunarekin amaitu. Era berean, literatura-modu desberdinen panorama eder bat eskaintzen digu, kontakizun tradizionaletik elkarrizketa gisa eraikitako istorioraino, fantasiatik errealismorako joan-etorriko bidaian. Bilbao, Zamakola, Txikilu, Fernandez, Morales, Gabiria eta Canok idatzitako ipuinok testu biribilak dira batetik, irakurleari atsegin bete eta gustagarria emango diotenak; bestetik, baina, zeinek bere gai eta ikuspegiarekin, hunkipen bat sortzeko gaitasun arraro hori daukate: gupida, beldurra, artegatasuna... Horregatik dira egiazki ipuin izugarriak: maisutasun teknikoaren dirdirari bihotz barreneko dardara eransten diotelako.
Isuritako ura ez da batzen / Begoña Bilbao. --. Ez dut biharko argirik ikusiko / Zorion Zamakola. --. Etxerako bidea / Txiliku. --. Kontaktua / Luis Fernandez. --. Adibidez / Ana Isabel Morales. --. Foaf tale / Julen Gabiria. --. Briko-higuina / Harkaitz Cano
Keywords: Helduentzako Literatura