Zazie metroan / Raymond Queneau ; itzultzailea, Joxan Elosegi - Queneau, Raymond (1903-1976) (Literatura Unibertsala (Ibaizabal), 1996)
Zazie, herri txiki batean bizi den neska gaztetxoa, Parisera iritsi da lehenengo aldiz bere amaren eskutik. Amak bi gauren eta tarteko egun luze baten kontua du maitalearekin eta osabarenean utzi du neskatoa, bitarte horretan nahigaberik gerta ez dakion. Metroan ibili nahi du neskak inondik inora baina, ezin, greban daude metroko langileak. Ordutik aurrera, ezin buru egingo diete inguruko heldu guztiek neskaren mihi zorrotz gordinaren ateraldiei eta arian-arian gorpuztuko da pertsonaien solasaren indarrak bereziki definituko duen nobela hau.