Alfanhui / Rafael Sánchez Ferlosio ; itzultzailea, Eskarne Mujika Gallastegi - Sánchez Ferlosio, Rafael (1927-2019) (Literatura Unibertsala (Ibaizabal), 1995)
Bidean doa "Alfanhui", bizitzaren eta jakituriaren bidean barrena. Oro baitu ikaspide oro jakin nahi duenak. Gaztelako, "bazen behingo" mutiko hau, langintza bitxietatik jaso duen ezagutza sakontzearren, amaren etxea utzi eta mundu zabalago batera abiatzen da: maisuaren etxera, lehenengo (maitasuna eta sormen-lan konpartituta); heriotzarekin topo egingo du geroago (bakardadearen erotasunerainoko nahigabea), Hiriarekin, hurrengo (miszelanea eta ankerkeria), ondoren, amonarenera (Natura, bihotz handien eta gauza ttipien lilura). Bihotzaren leiho baizik ez ziren haren begiak, eta itsu dago orain. Belar-begiradaren lausoa kendu eta badoa, azkenik, bizitzaren bila, bizitzera edo...