Alaba / Gotzon Garate - Garate, Gotzon (1934-2008) (Literatura beltza (Elkar), 1984)
"Alaba" polizi elaberria dugu. Bilbon eta Donostian gertatzen da, batik bat. Gotzon Garateren elaberriek arrakasta handia izan dute. Izango du honek ere. "Izurri berria"-k bezala erritmo bizia du: jakinmina hasieratik piztuko dizu. Detektibeari egiantza ete kemena erantsi dizkio. Gertakizuna egun egunekoa dugu, droga gorabeherak ere tartean direla. Euskara aldetik, berriz, beti bezala Gotzon Garate euskararik ederrena eta aberatsena ematen ahalegindu da. Baserrietako euskara indartsua gizarte modernoan txertatu beharra dagoela esan du maiz. "Alaba" elaberrian xede hori lortu duela ikusiko duzu.