Probintziako Jauregi Etxea : Arabako Foru Aldundia 1844-2019 / María Camino Urdiain Martínez ; [itzulpena, Hori-Hori SA] - Urdiain Martínez, María Camino (Arabako Foru Aldundia, 2020)
1844an Gasteizen eraikitako Jauregiaren ikerketa historiko-arkitektonikoa da. Batzarrek eta Aldundiak, XV. mendetik 1844 arte, ez zuten egoitza propiorik izan, eta, urte honetan, Martin de Saracibar arkitektoak diseinatutako estilo neoklasikoko Jauregi hau inauguratu zuten. Obra hiru zatitan banatzen da, bere eraikuntza etapa guztiak jarraituz: 1844-1856, solairu bakarrakin; 1856-1859, bigarren solairuaren altxaera eta XIX. mendearen amaieratik gaur egunera, barne berrikuntza handien garaia. Egileak, hogei urteko ikerketaren ondoren, jendearen eskura jartzen ditu, testu eta irudietan, jauregiaren barnealdeko eta kanpoaldeko egitura espaziata apaingarri guztia zehatz-mehatz deskribatzen eta ilustratzen duten iturri dokumental eta grafiko guztiak, planoen, grafikoen eta, gehienak, argitaratu gabeko 600 argazki ingururen bidez. Bestalde, XIX. mendetik eraikinaren eraikuntza- eta dekorazio-alderdietan parte hartu zuten gremio, profesional, merkatari eta artista guztiak aurkitzen ditu -Kronogramak-, eraikuntzaren eta kanpoko eta barruko erreformen egunerokoa deskribatzen dutenak. Obraren amaieran, gaur egungo jauregiaren irudi zoragarriak daude, Foru Aldundiaren erakunde-egoitzak eta Batzar Nagusien Osoko Bilkuren Aretoaren eta Ahaldun Nagusiaren Kabinetearen espacio tradizionalak erakusten dituztenak.