Buhameak, Historiarik gabeko jendeak? = Les Bohémiens, des gens sans Histoire? - Lougarot, Nicole; Barbier, Jean (1875-1931) (Uztaritze : Gatuzain, 2021)
"Buhameak, historiarik gabeko jendeak?" liburuan Garaziko buhameen historiako uretan murgiltzen da Lougarot. Oraingo eguneko buhameen lekukotasunen ur freskotik ere edatera emanez. Duzunaritze-Sarasketako (Nafarroa Beherea) Antxixarburua auzoko buhameez idatzi zuen kronika Jean Barbier apez garaztarrak, 1895ean. Baina ez zioten argitaratu 1970. urtera arte, "Gure herria" aldizkarian. "Buhameak, historiarik gabeko jendeak?" liburua (Gatuzain) karrikaratu berri du Nicole Lougarot ikerleak, zeinak baitakar Barbierren lan hura, euskaraz eta frantsesez. Kronikan agertu datuak artxiboetan egiaztatu ditu Lougarotek, buhameen historiaz oinarrizko informazioa ematen du, eta haien ondokoen lau lekukotasun ekarri.
Azalean: Atzotik... Jean Barbier-en "Antxixarburuko buhameak" kronikarekin gaurdaino... Nafarroa Behereko Buhameen ondokoen lekukotasunekin = Dþhier... avec "Les Bohémiens dþAntxixarburu" de Jean Barbier á aujourdþhui... avec des témoignages de descendants de Bohémiens de Basse-Navarre
Badu, gainera, bere atari eta or. propioekin, testu bera behekoz gain frantsesez.
Keywords: Ijitoak -- Euskal Herria; Monografiak