Azken dantza - Pereda, Katrin; Reparaz, Itziar; Olano, Antton; Rosetta Testu Zerbitzuak (Donostia : Erein, 2021)
San Fermin festa betean, ipuin-bilduma honetako protagonistek pertsona guztien arteko berdintasuna aldarrikatzen dute. Tradizionalak bezain iraultzaileak izan gaitezkeela erakutsiko digute: erraldoien konpartsan, erreginak aurretik ibiliko dira; behia suzko entzierroan aterako da; Maialenek... Ez gara gehiago desberdin izango, epaitzen gaituenaren aurrean. Urrats bat da... Gora San Fermin! Neska batek Braulia ezagutu du, erregina amerikarra, eta txundituta geratu da haren amaigabeko dantza ikustean. Hura bezalakoa izan nahi luke, hark bezala dantzatu. Ezin, ordea: entzumenik gabe jaio zen, eta ezin doinuari jarraitu. Orduan, alde egin du handik. Halako batean, txotxongilolari batekin topo egin du, eta hark lagunduko dio dantzatzeko amets hori gauzatzen.
8-12 urte (gorria)
El último baile
Keywords: Genero-berdintasuna; Erraldoiak eta buruhandiak; Sanferminak (Jaia); Haur eta Gazteentzako Literatura; Ipuinak