Orangutanak eta ni / [testua] Karmele Llano ; Maria Girón-ek ilustratua ; Lorenzo Milaren hitzaurrea ; [itzulpena, Uxoa Iñurrieta] - Llano, Karmele (Babel (A fin de cuentos), 2021)
"Orangutanak eta ni" Karmele Llanoren, bilbotar albaitariaren, historia da, eta Borneoko oihanetan orangutanen arraza zaintzen egindako lanarena. Karmelek kontatzen du nolakoa izan zen bere haurtzaroa Bilbon, albaitaritzako ikasle garaia, eta, nola amaitu zuen planetako toki ezkutu horretan lanean eta bizitzen. Liburuan zehar animaliekiko duen maitasuna helarazten digu, bereziki hain gertuko ditugun tximinoekiko, orangutanekiko hain zuzen ere. Halaber, arraza hori desagertzeko zorian dagoela eta, horren arrazoiak zeintzuk diren eta Borneoko oihanen galtzearen atzean dauden interesak zeintzuk diren azalduko dizkigu.