Getariako naufragioak : XX. mendea = Naufragios de Getaria : siglo XX / Ana Mª Benito, Javier Mazpule ; [itzulpena, Gorka Lazkano] - Benito Domínguez, Ana María (Getariako Udala, 2020)
Itsasontzien eta tripulazioen omenez, Getariako XX. mendeko naufragioen nabigazio-egunkaria zabaldu dugu. Bertan aurkituko ditugu Lehen Mundu Gerrako gertakariak, hala nola "Lyndiane" kargaontzi frantsesaren hondoratzea urpeko ontzi aleman batek torpedoz erasotu ondoren, edo duela gutxiago gertatutakoak, adibidez, "Madre Obdulia" arrantza-ontzia 1980an tripulazio osoarekin hondoratu zenekoa. Enbaten ondorio suntsitzaileak ere gogoraraziko ditugu: 1949an, "Lurdesco Ama" eta "Jose Ignacio"rena gilaz gora geratu zirenekoa, edo 1961ean "Izarra" arrantza-ontzia hondoratu zenekoa. Gogora ekarriko ditugu, halaber, Gerra Zibilean itotako getariarrak "Nabarra", "Goizeko-Izarra" eta "Mari-Toya" bouetan. Era berean, urrutiko uretan naufragatutako Getariako barkuen uharari jarraituko diogu, hainbat galdu baitziren azpiekin arrezifeak edo ontzi hondoratuak jota, haa nola "Divino Corazón" Cadizen, "Ezekiel" Coruñan, "Eleuterio Iribar" Azoreetan, edota modu misteriotsuan desagertutako "Yolimar" merkantzia-ontzia Karibean. Hala, beraz, branka itsasora!