Euskara : euskal hizkuntzaren jatorria : idazki zaharrena / Kepa Arburua Olaizola ; Julen Urkia Zubizarretak euskara itzulia ; argazkiak, Stephane Olaizolek egina - Arburua Olaizola, Kepa (Kepa Arburua Olaizola, 2019)
Euskara, izotz-aroko hizkuntza. Europa osoko hizkuntza zaharrena da. Bere jatorria liburu honen bihotzean dago. Kontinente zaharraren kolonizazioaren historia, egungo biztanleen genomaren ezaugarriekin batera zehazten da: europar biztanleriaren hiru laurden historiaurreko euskaldunen ondorengoa da eta euskaldun motako DNA neurri handietan agertzen da eskualde ezberdinetan, errusiar Laponian barne. Euskalduna bazara Europako mugetaraino duzu "familia". Euskarazko idazki zaharrena, San adrian de Vadoluengo (Nafarroa) eiza erromanikoaren dobela altuenaren eskuinetara aurkitzen den harrian dagoena da.