Erroetatik mintzo / Martin Ugalde ; [hitzaurrea, Koldo Izagirre] - Ugalde, Martin (1921-2004) (Sendoa, 1993)
Eskutan duzun liburu hau ibilbide luze askoren lekukotzat eskeini nahi dizugu. Desterru askoren aurkako oldarra da eta era berean euskararen etorkizun oparagoaren ikurra. Erbesteraturik, Euskal Herritik urruti, itsasostean, euskara bera babesleku eta etorkizunaren esperantzarekiko euskarria bilakatu zen hainbat urte malenkoniatsutan. Euskarak egiten gaitu euskaldun eta berak osatzen zuen ametsa baino gehiago bizinahi eta ezina zen Euskal Herriarekiko lokarria. Hitzbesteraturik, euskararengandik urruti, herri honen geroaren ardatza bilakatu nahi dugun lokarria osatu nahian gabiltza, kilometroz kilometro, hitzez hitz, ixilpeko ahalegin askoren indarrez, urrutian egoteak pizten duen samintasuna gainditzeko bide luzeari gogotik helduta. Bego liburu hau inoiz mutu geratuko ez den lekukotzat eta Martin Ugalde bezala, herriratze euskarara itzultze honetan aintzindari eta lagun ditugun guztiekiko gure esker onaren adierazle gisa.