Adlotse - Urain, Jokin (Tafalla : Txalaparta, 1992)
Zientzia-fikzioaren eta alegiaren arteko dantzan dabilkigu oraingoan Jokin Urain. Bere pertsonaiek komiki batetik sortuak dirudite, baina metafora ere bada; gizarte autoritarioaren kontrako metafora alegia. Herri asmatu bat baino askoz gehiago baita Adlotse. Jarrera edo pentsamendu desberdinak dituztenak estoldan bizitzera derrigortzen dituen gizartea da Adlotse. Egoera gertuen itzala atzematen de nobelako lerrotatik. Umeen inozentziaz has zaitez irakurtzen, eta beharbada azken orrialdeak gauza askoren ispilu gertatuko zaizkizu: estoldan nortzuk bizi diren, Hizlari Nagusia nor den... Zu ez zara Alizia, eta Adlotse ez da herrialde miresgarria, baina Jokin Urainek proposatzen dizun bidaiak ustekabean harrapatu zaitu.
Keywords: Helduentzako Literatura