Txirringaren aienean : Turkiatik Myanmar-era / [egileak] Amaia Elosegi, Esther Mugertza ; [hitzaurrea, Peio Ruiz Cabestany ; marrazkiak, Maite Landatxe] - Elosegi, Amaia (Amaiur (Txalaparta), 1998)
Asiarako bidaia amets batetik esnatu zen, eta ilusio, gogo eta bizitzeko grinak errealitate bilakatu zuten. Ez da ez erokeria izan, ez erronka, ez eta abentura ere, bizitza bera izan da, Asian egindako bizitza, egunez egun, urratsez-urrats egindako bizitza. Loturak, beldurrak, ziurtasuna, lagunak, familia eta Euskal Herria utzita abiatu ziren Asiarantz. Herrialde musulmanetatik, hinduista eta budistetara egin zuten bidea. Karakorumeko negu hotzetik tropikoko bero eta hezetasunera, Kurdintasgo gerratetik Indiako ispiritualitatera, Irango une zoragarrietatik Txinako inpernura... beti pedalei eraginez. Hamaika une latz eta beste hamaika une goxo bizi dituzte, ahaztezinak guztiak. Atzerrian, senitarteko eta arrotz izan dira, baina beti adoretsu. Eta bi pertsona dira, bi emakume, beste ezeren gainetik bizitza maite dutenak, eta urtebetez beren eguneroko bizitza Asiako mila kareletan egin dutenak; hori besterik ez, edo hori guztia.