Urruneko Mendebalean artzain / Mattin Etchamendy - Etchamendy, Mattin (Maiatz, 2012)
Esterenzubin (Baxenabarre) jaio zen, 1936an; eta 22 urte zituela joan zen Mattin Etxamendi, Eñaut Etxamendi idazlearen anaia, AEBetara, artzain lanetan aritzera. Bakersfielden (Kalifornia) bizi da egun. Liburu honetan lehen pertsonan kontatu ditu bere oroitzapenak, «biharko euskaldunak» gogoan Mattin Etchamendy, Garazi Ezterenzubin 1939an sortua, egun Bakersfiel-en, Kalifornian bizi da. Arizonaraino joan zen artzain 1961ean. Haur eta gazte denbora, han hasi bizi berria, hemen kondatzen dauzku, barnetik eta bihotz haundiz bere harat hunatak t gogoetak eskainiz. Bere sort herriaren maitasuna, mundu berrian aurkitu nekezia eta libertatea, elkartasuna eta hango kultur ezberdineri buruzko idekidura erakusten ditu. Biziaren iruzki beroak argitu urratsak, aintzina joanez eremanak beti esperantza argitzaile batekin agertzen dauzku liburuan.