Bihotza negar eta irri : ene haurtzaroko istorio egiazkoak / Maryse Condé ; itzultzailea, Joxe Mari Berasategi Zurutuza ; [hitzaurrea, Joxe Mari Berasategi Zurutuza] - Condé, Maryse (Literatura Unibertsala (Ibaizabal), 2021)
Maryse Condék haurtzaroan eta nerabezaroan izan zuen kanbiamenduaren kronika ernagarria da Bihotza negar eta irri (Ene haurtzaroko istorio egiazkoak): 17 kontakizun labur, bakoitza gertakari baten inguruan apailatua, baina guziak hari mehe ia ikusezin batez josiak, zeinak betiere zalu eramanen baitu irakurlea kontakizunak ikimiliklik irenstera, axaletik irakurriz, edo mauska-mauska hausnartzera, soseguz leituz. Orotan planteatzen zaigu gogoetarako gai bat gutienez, maistraki testuingurutua gertakariaren ibili xehe bezain airosaren musika-doinuan.