Alde egin edo hil - Martín, Susanna; Montorio, Bego; CEAR-Euskadi; Aiaraldea Ekintzen Faktoria ([Bilbao] : CEAR-Euskadi, 2021)
El Salvadorretik eta Hondurasetik ihes egin eta gaur egun Euskadin hartu diren errefuxiatu batzuen istorioak biltzen ditu argitalpen honek; izan ere, euren lurraldeetatik ihes egin behar izan zuten krimen antolatuak (marak, narkoak, estatuko agenteak, paraestatalak, etab.) haiengan eragiten zuen indarkeriagatik. Diego, pandilleroek jo egin zuten trans izateagatik. Concepción andreari estortsioa egin zioten, negozioa eta semea kendu zizkioten. Alexandrari marak etxean sartu zitzaizkion senarraren bidez. Delmerrek eta Rihannak bortizki galdu dituzte lagun guztiak. Guztiek ihes egin behar izan zuten gauetik goizera. Atzean utzi zituzten euren etxeak, lanak, negozioak eta El Salvadorren eta Hondurasen maite zuten jendea, dena erraza, atsegina eta lasaia izango zela uste zuten herrialde batera iristeko. "Alde Egin edo Hil" komikiak krimen antolatuaren jazarpenetik, haren indarkeria matxistetatik eta haren gorroto LGBTIfobikotik bizirik atera direnen istorioak kontatzen ditu. Baina genero jazarpenagatik asiloa eskatzen duten pertsonek harrerako herrialdeetan aurkitzen dituzten diskriminazioen eta aurreiritzien berri ere ematen du.
Keywords: Errefuxiatuak -- Latinoamerika; Komikiak; Helduentzako Literatura; Komikiak