Joxe Agirre, mozketaren maisua : bizitza eta bertsoak - Agirre, Joxean; Murua, Jexux (Andoain : Bertsolari, 1999)
Gaurko literatura oro har, autobiografia bereziki, nitasunaren tailerrak dira, non oroitzapen galduekin eta amets zapuztuekin gure nortasunari buruzko kontakizun bat asmatzen dugun ingurukoei eta geuri sinesgarri egiten zaiguna. Oroitzapen liburuak, horregatik, asmatutik gehiago dute gertatutik baino. Ez da horrela gertatzen Joxe Agirreren bizitza labur honetan. Gertatuaren, bizitakoaren laurdena ere ez du kontatzen eta irakurleak asmatu behar du askotan hark sentitu, bizi, sufritu edo gozatu zuena. Liburu honen lehen partea, beraz, xumea da, apala, xaloa. Joxe Agirrek ez du ikasi oraindik, ezta ikasiko ere honezkero, nitasunari buruz hizketan. Ez du horretan erronkarik jotzen, baina bertsotan bai, liburuaren bigarren partean bildu ditugun bere bertsoetan jotzen du kukurruku. Irakurleak liburua osorik irakurri beharko du Joxe Agirre zein den jakiteko.
Keywords: Poesia; Agirre, Joxe -- (1929-2012) -- Biografiak; Helduentzako Literatura