Zientzialari (Gorka Arana) : Marte bezalako planeta batean ikertzea erronka teknologiko handia da / Kultura Zientifikoko Katedra (EHU) - Arana Momoitio, Gorka (EHUko Kultura Zientifikoko Katedra (Youtube kanala), 2021)
"Zientzialari" izeneko atal honen bitartez UPV/EHUko Kultura Zientifikoko Katedrak zientziaren oinarrizko kontzeptuak azaldu nahi ditu euskal ikertzaileen laguntzarekin. Bideo honetan: nahiz eta Marte izan, Lurraren ondoren, eguzki sisteman gehien esploratu den planeta, asko dira planeta gorriak eragiten dizkigun galderak: nolako izan zen iraganean? Existitu ote zen bizitza Marten? Ba al dago urik? Galdera guzti horiei erantzuna bilatzeko asmoz hamaika proiektu jarri dira martxan historian zehar, Mars2020 eta ExoMars esaterako. Espazio misio hauen helburu nagusia Marteko gainazaleko lurzorua eta planeta honen geografia aztertzea da, besteak beste.Misio hauen prestaketak hainbat diziplina zientifikoen elkarlana behar izaten du, kimika analitikoa horien artean. Gorka Arana zientzia arlo honetako irakaslea da UPV/EHUn, eta aipatutako programa bien prestaketan parte hartu du. Berarekin elkartu gara planetarteko misio baten antolaketaren xehetasunak zeintzuk diren hobeto ezagutzeko.