Saguak eskolan / [testua] Oli ; [irudiak] Natalia Colombo ; [itzulpena, Xabier Olaso] - González Barreiro, Xosé Manuel (Amets egiteko liburuak (Pamiela eta Kalandraka), 2021)
«Etxeko saguak» eta «Saguen bidaia» liburuen ostean, karraskari jator hauen ibilerak ikastetxean gertatzen dira oraingoan; bertan dibertitu, ikasi eta hainbat bihurrikeria egiten dituzte. Literaturaren ikuspegitik, "Saguak eskolan" honek aurreko liburuen egiturari eusten dio, lau bertso-lerroko ahapaldiak, errima kontsonantea eta hitz kateatuak ardatz dituela. Eskema honek kontakizunaren erritmoa azpimarkatzen du, bere originaltasuna indartzen du, eta, gainera, lehen irakurleen aldetik, obrarekiko segimendua errazten du. Poztasun, umore eta emozio giroan garatzen da istorioa, partekatuko dituzten bizipen anitz eta aberatsengatik; harik eta eguna gimnasioa, musika-gela, liburutegia eta ikastetxeko beste gela batzuk ere bisitatu ondoren amaituko den arte. Gianni Rodari maisua izan zen istorioak kontatzen, eta bikain erakutsi zuen hori bere Telefonozko Ipuinetan. Alessandro Sanna irudigileak, album honetan, Txanogorritxo harrigarriari beste modu batez begiratzeko gonbidapena egiten digu, ezagun den oro "hausten" jostatzeko.