Iraultza sobietarra eta literatura - Azurmendi, Joxe (1941-2025) (Bilbao : Ediciones Mensajero-Gero, 1975)
"Kultura proletarioaz" eta "Errealismo sozialistaz" beste bi liburuekin bat egiten zuen eta bat egiten du. Honek izan behar zuen hirurotan lehenengoa. Beste bientzat zimentarri bezala. Hirurak lan bat dira, estudio bat bera, Euskal Herriko problematika bat eta berari begira eginda. Ni, berriz ere, begi bat Errusian eta bestea Euskal Herrian ibili naiz. Izan ere, euskaldunentzat bakar-bakarrik hartzen dut luma. Liburu honek ez du literatoen historiarik izan nahi, obra literarioen historiarik ere ez, eta literaturaren historia ere, historia sozial baten modura bakarrik. Esan dezagun, herrigintzaren partetxo bat bezala hartzen dugula literatura. Euskal literatura ere halaxe ikusten dugu eta.
Keywords: Literatura errusiarra -- -Historia eta kritika; Errusia -- -Historia -- -Iraultza (1917-1921); Saiakerak; Baliabide digitalak