Elkano euskal planisferioa : planisferioa erabiltzeko gida / [Aranzadi Zientzia Elkartea, Astronomia saila ; itzulpena, Saretik] (Aranzadi Zientzia Elkartea, 2021)
Oso-osorik idatzitako eta gure paraleloan, hau da, 43 º ipar latitudean kokatutako lehen planisferioa da. Munduari emandako lehen itzuliaren 500. urteurrenaren harira sortua da. Planisferio bat zeru sabaiko izarren mapa bat da, plano batean proiektatua, eta konstelazioak eta izarrak ezagutzeko erabiltzen da. Proiekzioa denez, ezinezkoa da izarren posizioa zehatz-mehatz adieraztea; izan ere, ertzetatik gertu, konstelazioak zertxobait deformatuta agertzen dira. Hala, gure zerura begiratzean ikusten ditugun izar guztiak identifikatu ahal izango ditugu. Baina baita beste hiri batzuetatik ikusten direnak ere: Madril, Paris, Londres, Erroma, New York, Vancouver, Jerusalem, Beijing, Tbilisi, Sapporo eta beste batzuetatik. Izan ere, horiek guztiak gure paralelo berean daude. Hala, ikuspegi nazioartekoagoa izango dugu, eta ikuspegi hori bat dator Magallaes eta Elkanoren espedizioaren izaera unibertsalarekin.