Beotibar zazpi mende geroago (1321-2021) - Irujo, Xabier; Ariznabarreta, Larraitz (Buenos Aires : Ekin, 2021)
Beotibarko gudua gure herriko historiako hainbat eta hainbat egoera ilunetako bat da. Kolore askoz margotu dute eta patina hauek kendu behar ditugu iturri historikoak behatu, ikertu eta ikasi aurretik, egiari leialen eta gertuen dagoen kontakizun historikoa eraikitzeko. Liburu honen helburua sinplea da, Beotibarren duela zazpi mende gertatutakoa azalduko dugu eta batailari buruzko interpretazioa argitzea. Mugako alde bietakoak garenontzako oso zaila da alderdi honi buruz aieruz esandakoak ulertzea -gure ikuspegirako inoiz ez dira horrela izan-, mendeetan zehar muga honetako alde bietan bizi izan diren arbasoak ditugulako, alde bietan senitartekoak eta lagunak ditugulako edota puntu honen iparraldean eta hegoaldean intentsuki bizi edo lan egin izan dugulako. Kasu batzuetan hau horrela izan da, betaurrekoa ez delako egokiena izan. Beotibar beti tiletez idatzi izan da, baina tilet gabe idazten dela defendatuko dugu.
Bibliografia: 125-134. or.
Keywords: Beotibarko gudua, 1321; Monografiak