Florida 200 urte, 1820-2020 / [testuak, Miguel Ángel Domingo, Mario Sáenz de Buruaga] - Domingo Santamaría, Miguel Ángel (Ingurugiro Gaietarako Ikastegia (IGI-CEA), 2020)
Florida parkearen 200. urteurrena dela-eta Vitoria-Gasteizko Udalak argitaratutako liburua da. Florida gasteiztarrentzat parke bat baino askoz gehiago da, "PARKEA" da, letra larriz. Hiriko bizitzari lotutako espazio bat da, familian, taldean eta bakarka bizi izandako une ugariren eta gertaera kolektiboen toki izan dena eta badena. Gasteizko argazkilari guztiak erakarri ditu espazio honek, eta haren esentzia atzematen saiatu dira gure zentzumen guztiak pizten dituzten irudien bidez. Izan ere, Florida argia da, zuhaitzen adaburuek iragazten dutena eta urtaroen erritmoan aldatuz doazen koloreetako mosaikoan islatzen dena. Kaleidoskopio bat da, oinezkoen joan-etorriekin aldatzen dena. Gainera, zaporea du izozkiarena, garagardo edo freskagarri partekatuarena, ur freskoarena, txurroena, barkilloena eta pipena. Usaina du jaiotzaren suaren kearena, ekaitzaren osteko lur bustiarena, belar moztu berriarena, arrosena eta gaztainondoen loreena. Doinua du hegaztien txorrotxioarena, haurren barreena, txistu, banda eta txarangen musikarena. Txorien lumen ukimen leuna du, harriaren laztasun hareatsuarena eta enbor zaharren zimurtasunarena. Bihotz berde bat da, hiriaren erdigunean taupaka, eta haren 200 urteak efemeridez, pasadizoz, oroitzapenez... beteta daude.