Euskal Herria ardatz : kultura, identitatea, boterea: ezagitza. sentimendua, ekimena / Eugenio Arraiza Rodriguez-Monte, Joxe Manuel Odriozola Lizarribar, Eduardo Apodaka Ostaikoetxea, Gaizka Aranguren Urrotz - Arraiza, Eugenio (: Udako Euskal Unibertsitatea, 2007)
Joan eta etorriko bidaia izan da gurea: burmuinak pixka bat berotu ondoren, eusko kultur gaiak abiapuntutzat hartu ditugu. Inguruak aztertu, beste nortasunen artean euskal identitatea topatu, eta bertan herri baten zantzua nabaritu dugu. Merezitako arnasa eta patxada geure buruei inposatu ondoren, nazio-herri baten ezaugarriak (lurraldetasuna, hizkuntza/kultura eta boterea) ahal genuen bezala motxilan bildu eta gure ildoari heldu diogu berriro.