Araitz-Beteluko ahotsak : ahozko tradizioaren bilduma / [egileak, Amaia Apalauza Ollo, Kontxi Arraztio Saralegi] - Apalauza Ollo, Amaia (Nafarroako Gobernua, 2007)
Liburu hau Betelu eta Araizko udalen eta Nafarroako Gobernuaren arteko lankidetzaren ondorioa da, hauek aran hauetan ikerketa lan bat sustatu baitzuten, Amaia Apalauza eta Kontxi Arraztio ikertzaileek egin zutena, Araitz eta Beteluko Udalek haran horretan mintzatzen den euskararen ikerkuntzan sakontzeko emandako beka bat eskuratu ondoren. Liburuarekin batera DVD bat dago. Bertan eremu geografiko horretako euskaldunei egindako elkarrizketak entzun daitezke. Lekukotasun horien bitartez, bizimodu, kultura, tradizio, mitologia, kondairetatik ikasitako tradizioarekin lotutako gaiak ezagutzeaz gainera, irakurleak eremu honetan euskarak sorturiko tokian tokiko mintzairen berri argia ere izan dezake. Argitalpen honek aldaera dialektal bizi eta dinamiko bat ezagutzeko hizkuntza-informazio interesgarria ematen du, kontuan harturik hari buzuz argitaraturiko ikerketa kopurua urria dela.