Marinela : (kuadro bakarreko drama estatikoa) / Fernando Pessoa ; prologoa, itzulpena eta oharrak, Joseba Sarrionandia - Pessoa, Fernando (1888-1935) (Susa 83-86, 1985)
O Marinheiro" Fernando Pessoa poeta portugesaren teatro (hala deitu badaiteke) lan bakarra da. Berak "drama estatiko"tzat izendatu zuen testu eder hau Joseba Sarrionandiak itzuli du euskarara, prologo bat hasieran, eta zenbait ohar amaieran, gehituz. Liburua jatorrizko testuarekin batera eskeintzen dizugu. Baina, liburuan barneratzerako, kasik onena, Joseba Sarrionandiak berak egiten duen gonbidapena berridaztea litzateke: "Gonbidatu egin nahi zaitut, bada, Fernando Pessoaren kantiga aideko mintzairaren bidez edo lur gotor gisa habitatzen dugun gure hizkuntzaren bidez, hiru dontzeila geldi eta misteriotsuen eta laugarren geldiago eta misteriotsuagoaren gelara. (...) Amets eta bildur batzu besterik ez duzu aurkituko, libururik gabe eta egunsentira orduko leihotik begiratu eta bizitzari buruz gogoeta eginez eduki ditzakezun zentzazio berberak, agian, baina sar zaitez.