Larraul : historia baten hasiera : Larraulgo San Esteban parrokia, baserriak, I(i)beltz burdinola eta Txuringadi errotaren eraikuntzen bilakaera XVI-XVIII mendeetan / [Pello Joxe Aranburu Ugartemendia] - Aranburu Ugartemendia, Pello Joxe (1936-) (Saiakera (Manuel Larramendi Kultur Bazkuna), 2010)
Esku artean duzunari "Larraul, historia baten hasiera" izenburua eman nahi izan diogu berariaz. Egileak, eskura izan dituen agirien argitara, gaur egungo Larraul herria osatu zuen etnos edo gizatalde aitzindaria nola bildu eta finkatu zen jakitera ematen ahalegindu da, artzaintza jarduerak eta artzaingoak horretan izan zuen pisua, eta herriak apurka-apurka beretzat behar zuen gutxieneko egitura nola antolatu zuen: San Esteban eliza, libeltz burdinola eta Txuringadi errotaren eraikuntza... Horretarako, XVI. mendetik XVIII. mendera bitarteko aldia aztertu du eta herriari zerbitzu orokorra ematea eginkizun zuten eraikin horiek ardatz harturik Larraulgo herriaren aldi horretako historia taxutzeko hari-mataza askatzen ahalegindu da. Larraulgo udaletxearen suteetako ilinti batzuk eta hainbat eranskin dira egileak irakurlearen esku jarri dituenak, gainera, horiei esker Larraulgo historian erruz sakontzeko aukera izango dugu.