Bidaia koadernoak : haziei buruzko pasarte eta ohar historikoak / [egilea] Marc Badal Pijoan ; [itzulpena, Iker Aranberri eta Imanol Mujika] - Badal Pijoan, Marc (Telekoria, 2016)
Duela zenbait milurteko munduan nekazaritza agertzea oraindik argitu beharreko asko duen kontua den arren, esan liteke nolabait, nekazaritzaren keinu "fundazionala" hazi bat bildu eta hura atzera ereitea izan zela. Ordutik, haziak nekazaritzaren eta gizakiaren elikaduraren funtsa dira. Herri nekazariek, hobetu eta planetako lurralde ezbedinetara egokitu dituzte, biokultura ondare ikusgarria eta anitza sortuz. Eskuz esku beren bidea libreki egin dute munduko azken muturreraino, baina haziak gutizia iturri ere izan dira eta pertsonek, gobernuek, ejertzitoek eta enpresek monopolizatu izan dituzte historian zehar behin baino gehiagotan. Haziek oinarrizko baliabide gisa duten garrantzia paregabeak, protagonista izan direneko gorabehera eta pasadizoetatik abiatuta historia berridazteko beta ematen du. Haziek kontatzen dituzten istorioek, iraganeko garaietara eta lurralde exotikoetara eramaten gaituzte. Historiako pertsonaia ezagunak nahiz ezin konta ahala pertsona ezezagun agertzen dira hor; elkartasun ekintzak egiazko gerra kronikekin gurutzatzen dira eta laborarien lan nekeza zientzialarien jardun zorrotzarekin aldizkatzen da. "Bidaia koderno" hauetan, itxura batean hazi soilak besterik ez diren horiek abiarazten dituzten kontakizunetako zenbait biltzen dira. Lehenengoak, haziek munduan zehar mugitzeko erabiltzen dituzten modu ezberdinez dihardu; bigarrenak hazi lapurreta kasu ospetsuenetako zenbait aurkezten ditu, eta, azkenik, hirugarren koadernoak, hazi pozoitsuen arrasto durduzagarria jarraitzera gonbidatzen gaitu.