Barrokoa II : Nafarroa eta Araban / [autoreak] Jose Vicente Iriarte Areso, Joakin Jover Laguardia, Salvador Andrés Ordax, Ana De Begoña ; egokitzaileak, Belaxe, Karla Mujika ; [argazkiak, Sigfrido Koch, Sahats, Pedro Moreno] - Iriarte Areso, Jose Vicente; Jover Laguardia, Joakin (1912-1995); Andrés Ordax, Salvador; Begoña Azkarraga, Ana de; Koch, Sigfrido (1908-1973); Moreno, Pedro; Mujika, Karla; Sahats (Euskal Artearen Historia (Kriselu), 1992)
Errenazimenduaren ondoren, XVII. mendeko krisi ekonomikoak jo zuen Nafarroa. Arrazoi hori zela eta, iharduera artistikoa erori egin zen, eta mende horren lehen erdia pasa ondoren hasi ziren susperraldi artistikoaren lehen aztarnak; mende honen azkenaldian eta hurrengoan barroko aberats eta ikusgarria eman zen. Errenazimendu bikainaren ostean, XVII. mendekokrisia ageratian geratu zen. Raikuntza iharduera gutxitu egin zen eta Araban, garai honetako, parroki tenplu berri gutxi aurki dezakegu. Hala eta guztiz ere, daudenetan eta Barroko-estiloan egin zirenetan, erreforma asko utzi zituen. Mende honetan Barrokoak gailurra jo zuen. Landare-eta argi-bikoterik ausartenak irudikatzen ziren, dekorazio ezin politago batez apaindurik. Lehendik eraikitako elizei kapera, dorrea, portada eta sakristia berriak erantsi zitzaizkien.