Gainbehera dator dena / Chinua Achebe ; itzultzailea: Alberto Martínez de la Cuadra - Achebe, Chinua (1930-2013) (Literatura Unibertsala (Ibaizabal), 2007)
Gizon indartsu eta borrokalari saiatua da Okonkwo, bere usteetan sendo eta kopeta gora dabilena, Umuofiako herrixkako gizonik errespetatuenetakoa, Umofiako bizimodua aldatzera doa, ordea: gizon zuria heldu da, predikatzailea, ohitura xelebre eta sinesmen barregarriak dakartzana; bitxikeria gisa onartu dute beren artean, kontra egitea ere ez baita komeni, atzetik indar itzelak dauzkanez gero. Baina gizon zuriak bertako batzuk ere bilduko ditu beregana, eta arrakalak sortuko ditu betidaniko balio-sisteman. Okonkwo egonezinik dago, ez du ulertzen ez onartzen gertatzen ari dena, eta zerbait egin beharra nabaritzen du.