Zergatik bai / Koldo Izagirre - Izagirre, Koldo (Kriselu, 1977)
Hizkuntza eta literaturaren arteko sintesia benetakoa da Koldo Izagirrek poesiatik prosarako bidalia luzean egiten duena. Saiakera linguistiko bat baita "Zergatik bai", euskara batuaren asepsiatik sabaltzeko eginahaletan tajutua. Hizkuntzaren tekniko bat da, euskara desberdinen sintaxien konparaketeka eskaintzen diguna. Baina ez da teknika hutsez inguratzen analisia honetara , eta batez ere, ez da inguratzen gramatikaren inkisidoreen lapitz gorriarekin, literaruragilearen senstsibilitearekin baizik. Euskera urbano petralean ere, euskara deskulturizatuaren baitan, badaki lehen euskara errekuperatua sentitzen, euskara kulturizatzen, eta nolabait ere euskararen esperantza berria deskubritzen.