Lihoaren penak eta nekeak - Alustiza, Julian (1913-2005) (Oñati : Jakin, 1981)
Gizakiak bere jana, egoitza eta jantzia... Eta, hrien bila, lehiatu da, mendez mende, lanean. Artisautzatik industria berrira, lihoarena izan da jantzi-produkziorik ezagunenetako bat. Ez, gainera txikiena. Euskal herrian, lihagintzakk tradizio zabar bat izan du, Industri Iraultza aurretik eta gero: urteroko ohitura bat zen lan hori gure baserrietan. Belaunaldi gazteek apenas ezagutu duten. Ereintzatik ehungintzarainoko bidea egiten zuen etxean bertan lihagintzak, eta familia osoak hartzen zuen parte nolabait. Irakurleak hemen ikus dezake produkzio-molde hau nola txertatu zen herriaren ohituretan, penaz eta nekez.
Keywords: Linogintza- -- Euskadi- -- Historia