Giza zirriborroa / Kaxildo Alkorta ; azala eta marrazkiak, Kaxildo Alkorta - Alkorta, Kaxildo (1943-2021) (Etorbidean kultura (Mensajero), 1972)
Kaxildo Alkorta getariar gazte kezkatia dugu. Eskulanean jarduna, eta soldaduskan dagoena; bere buruari, hartaz eta honetaz galde eta galde ari zaiona. Giza zirriborroa, galderantzun bilduma duzu. Ez filosofo izeneko horietakoren batek egin lezakeen gisan, behargin estiloaz baizik: mamiz, metodoaz..., Don Quijote-ren idealak eta Fernando amezketarraren xelebrekeriak 1972ko idazle batengan, batera, hezur-mamitu ahal balitez... liburu honen antzeko zerbait ateratzen ahal litzake. Gizakiaz mintzo da; prolemaz bateriko gizakiaz: jatorriaz, askatasunaz... Arazoak ziebtzuabudez maiatzeko asmorik ez du izan honela galdegiten du: "Zientifikoak bakarrik ahal dute giza-jakituriaren monpolioa?" Liburuaren barna aurreratuala, gauza bitxi asko ageri da, gauza xelebre asko. Baserritar zirikoi baten mintzairaz, sakontasunik eta gatzik asko azaltzen du Alkortak. Arazo desberdinik asko erabiltzen du, liburuari bizitasun handia ematen diolarik. Hizkunza erreza, herrikoia. Etor-ren esku-liburu sail honek jende askorekikoa izan nahi badu, Alkorta-ren liburu hau talde handi bati egokituko zaiola esan behar.