Txingo : gertaldi eta ibilkeriak / Sabin Irizar - Irizar, Sabin (1923-1995) (Kronika (Elkar), 1990)
Txingo honetan, bere ibilketa eta biribilketak kontatzen dizkigu Sabin Irizarrek; "gertaldi eta ibilkeriak", egilearen hitzetan: Santanderreko kaian, hamalau urteko mutil-koxkorra zela Frantziarantz zeraman itsasontzia hartzean hasi, eta 1947an hamar urte beranduago Marseilan Venezuelara zihoan beste itsasontzi batekin amaitu. Tartean, mila abentura: errefuxiaturiko haurren gorabeherak, mutik koadrilen bihurrikeriak, nazien sarrera Frantzian, gerraosteko giro nahasian negozio ilun samarrak... Garrantzi izugarriko urteak izan ziren haiek, bai Europako historian, bai Sabinen bizitzan, eta honek, bere oroitzapen xeheak kontatzen dizkigu, soiltasunez eta aparteko graziaz, abenturero zaharrek zekiten moduan.