Kolonizatuaren ezagugarria - Memmi, Albert (1920-2020); Txillardegi (1929-2012) (Oñati : Editorial franciscana Aranzazu, 1974)
XIX. mendetik zetorren kolonialismoa XX.ean kitatu da, antza. Baina kolonialismo politikoa bizirik egon den garaian, metropoliak gizaera eta gizarte-modu jakin batzuk sortu izan ditu herri kolonizatuetan. Izaera kolonizatu eta kolonizatzaile haien erretratu bat da liburu hau: kolonizatzaile eta kolonizatuaren aurpegiak, alegia. Europako hainbat hizkuntzatara itzuli den idazlan honek ez du galdu gaurkotasunik. Izan ere, gizarteak gizarteen nagusi, herriak herrien jabe direino, beti izango da zer izanik kolonialismoaz. Gaurko Europak, ikusten denez, eta areago Ahaldun Handiek, kolonizatzen segi nahi dute. Memmi-ren lan hau klasikoa da kolonialismoa epaitu eta egungo mundua ezagutzeko.
Keywords: Kolonialismoa; Saiakerak; Baliabide digitalak