Lope de Isasti eta goiko elizako "aziyua" - Susperregi, Mikel; Zurutuza, Lander; Agirretxe Mitxelena, Joxe Luix (Lezo : Xalto ta Brinko Animazio Elkartea, 2020)
"1606ko maiatzeko gau batean, Lope de Isasti, herriko bere lagun, senide eta agintari batzurekin goiko elizan sartu zen German de Ugarte inkisidorearen hilarria beste batengatik aldatzeko asmoarekin. Ekintza honengatik Isastik liskar haundia izan zuen herriko bikarioarekin". Pasadizo horrek ematen du ipuinaren hasierako tramaren berri, betiere kontakizuna Lope de Isasti lezoarrean zentratua dagoelarik: apaiz, teologian doktore, kronista eta historialaria izan zen, eta 1625. urtean bere obrarik garrantzitsuena idatzi zuen, "Compendio histórico de la muy noble y muy leal provincia de Guipúzcoa", Gipuzkoako historia jasotzen duen konpendioa.
8 urtetik aurrera (gorria)
Keywords: Historia- -- Ipuinak- -- Haur eta gazteentzako liburuak; Lezo- -- Historia; Haur eta Gazteentzako Literatura