Novela [sic] berria Hego-Amerikan - Lasa, Mikel; Tapia, Alejandro; Ugalde, Martin (1921-2004) (Bilbao : Etor, 1972)
Mikel Lasa ezaguna dugu lehendik euskal literaturan. Eskuarteko liburu hau, euskaraz inoiz erabili ez den gaiarekin datorkigu: Hego Ameriketako novelagile adierazgarrien kritikarekin. Gure autorearen irizpidea baieztatuaz eta sendotuaz, Martin Ugalde-k ezarri dio hitzaurrea liburuari. Denboraldi luzean eta bere gogoaren aurka Venezuelan egona eta novelagintza horretan bertan hein batetan parte hartu duena dugu Martin Ugalde. Hego Ameriketako literaturaren eboluzioa handia agertzen digu liburuak: Hego Amerika guztia lo-zorroan eduki eta jendetza-meta bakar bat bezala agertu nahi izan zuen literatura koloniakoiatik, herrikoiera igarotzea agertzen digu. Hego Amerika guztia bateratzen duen ekonomia eta imperialismo prolema handiaz kutsaturik baldin badator ere, lurralde bakoitzean bere tankera berezia hartzen du, mamiz eta jazkeraz. Izan ere, garraxia hori, mamiz ez-ezik, gramatika-lege eta beste gain-beheratzean ageri baita Hego Ameriketako literaturan. Egiaz, liburu bikain eta probetxugarri, Mikel Lasa-ren hau, gure arteko kinka berezi eta larri honetan.
Keywords: Hispanoamerikako literatura- -- Historia eta kritika; Helduentzako Literatura; Baliabide digitalak