Lengo egunak gogoan / Manuel Olaizola UZTAPIDE ; argitalpena, Joxemari Iriondo - Uztapide (1909-1983) (Auspoa Liburutegia (Sendoa), 2009)
Manuel Olaizola Urbieta, "Uztapide" bertsolaria, 1909ko maiatzean jaio zen Endoiako (Zestoa) Uztapide baserrian. Hilaren 10ean egin izan zituen Manuelek bere urtebetetzea eta gainerako ospakizun gehienak, naiz eta Arroa goiko parrokiko bataioliburuak maiatzaren 12an jaio eta 13an bataiatu zutela esaten duen. 1983ko ekainaren 8an hil zen, Oiartzunen. Lehenengoz, 1936ko Bertsolari gudu edo txapelketan agertu zen; eta geroztik Euskal Herri osora iritsi zen, Basarri, Zepai, Txapel, Xalbador, Mattin, Ernani-txikia, Lizaso, Lasarte eta garaiko beste bertsolari guztiekin kantatuz. Euskal Herriko bertsolarien txapeldun izan zen 1962an, 1965ean eta 1967an. Antonio Zavalak esaten duen bezala, "gizon eta bertsolari bezela ain maitatua eta mirestua" izan da beti.