Iraultzaren hildotik - Intxausti, Joseba (1936-2023) (Oñati : Ed. Franciscana Aranzazu, 1972)
Joseba Intxausti eta Jean Hiriart-Urruty, historiagile eta testigu, batean dira liburu honetan. Joseba Intxausti, "Kristau Elizen Historiaren" irakasle izan da Barcelonako Unibertsidadean eta orain gure liburu bildumaren zuzendari dugu. Frantziako katolikoen eta III Errepublikaren arteko hauzibideak aztertzen ditu hemen: errepublikagintzaren politika, Ralliement delakoa, burgesia eta Eliza, ikastolak eta "hargin beltzak" ... Hiriart-Urruty da gertakari horien testigua. Bere Euskalduna asterokotik eztabaida horietan zuzenean parte hartuko du: estilo paregabe batekin erosiko die kartsuki maite dituen Euskal Herriaren eta fedearen etsai errepublikazaleei, bera bere, funtsean, gobernamendu horren jarraile dela.
Bibliografia: [193.]-194. or.
Keywords: Erlijioa eta politika -- Euskal Herria; Saiakerak; Baliabide digitalak