Uztapide - Etxezarreta, Jesus Maria; Aiestaran, Iker (Oiartzun : Sendoa, 1999)
Manuel Olaizola Urbieta, beboko auzoa den Endoian, Uztapide basarrian jaio zen 1909ko maiatzaren 10ean. Zazpi bat urterekin hasi zen bertso paperak buruz ikasten eta 16 bat urterako bertso zaharrez bere buruko almazena beteto zeukan. Hogeita sei urterekin txapelketa nagusira aurkeztu zen eta bigarren gelditu Txirritaren ondoren. Gero, 60ko hamarkadan, hiru txapelketa nagusi irabazi zituen. Gizon apala eta jatorra, bertso kontari paregabea, lagunari ziria sartu eta bertsoari erantzuten aparta. Bere bertsorik onenak herriaren memorian gorde edo galdu egin dira. Gizon maitatua bertsolari eto bertsozaleen artean. Donostiako ospitalean, 1983ko ekainaren 8an hil zen, bere bizitzako oroitzopenak bi liburu marduletan idatzi ondoren. Liburu hontan ez datorkigu umiltasuna besterik, haundinahi eta harrokeririk ez pentsatu ikusterik. Berarengandik egi eder hau ikasi zazu gazterik, berez haundia denak ez dula behinere haundi usterik.
8 urtetik gora (gorria)
Keywords: Uztapide -- (1909-1983); Bertsolaritza- -- Haur eta gazteentzako liburuak; Haur eta Gazteentzako Literatura; Biografiak