Zezenak errepublikan - Hiriart-Urruti, Jean (1859-1915); Lafitte, Piarres (1901-1985) (Arantzazu : Jakin, 1972)
Joseba Intxausti eta Jean Hiriart-Urruty, historiagile eta testigu, batean dira liburu honetan. Joseba Intxausti, "kristau Elizen Historiaren" irakasle izan da Barcelonako Unibertsidadean eta orain gure liburu bildumaren zuzendari dugu. Frantziako katolikoen eta III Errepublikaren arteko hauzibideak aztertzen ditu hemen: errepublikagintzaren politika, Ralliement delakoa, burgesia eta Eliza, ikastolak eta "hargin beltzak"... Hiriart-Urruty da gertakari horien testigua. Bere Eskualduna asterokotik eztabaida horietan zuzenean parte hartuko du:estilo paregabe batekin erasoko die kartsuki maite dituen Euskal Herriaren eta fedearen etsai errepublikazaleei, bera ere, funtsean, gobernamendu horren jarraile dela.
Keywords: Saiakerak