Euskal literatura numerotan / Ibon Sarasola - Sarasola, Ibon (Kriselu, 1975)
1969 hasieran JAKINen 34. alean Ibon Sarasolak artikulu bat publikatu zuen Euskal Litaratura Numerotan izenarekin, J. S. Martinen "400 escitores euskerikos" liburua gaitzat harturik; egun argitaratzen dugun liburuaren hastapenak ziren haiek. Lau hau, euskal literaturaren zenbait alde kualitatiboari buruzko saio baqt da, eta gure literaturaren hiru epe aztertzen ditu, epe hauetako literatur-prosukzioaren eta idazlegoaren estrukturaren azterketa bat burutuaz. Azterturiko hiru epeak guerra aurrekoa, guerra ondokoa eta gaur egungoa dira. Liburu honetan Ibon Sarasolaren begirada kritikoaren zehar euskal literaturaren egituratzen historiko zehatz batetara eraman dezaken bide bat irekitzen da. Autoreak haragi gorritan eskeintzen dizkigu bere emanak eta lan honen ondorioak nola soziologikoak, hala politikoak edo literarioak ateratzea irakurlearen esku belditzen da, edo eta bide honi jarraituaz aurreratu daitekean zenbait lanaren baitan. Metodo berri baten eskutik, Ibon Sarasolak eskeintzen digun euskal literaturaren ikuspegia aitzindari dugu gure letretan. Euskal Literaturaren hiru epez burutzen duen azterketaren ondorean, Ibon Sarasolak Euskara Batuaren egoerari dagozkion zenbait ondorio ateratzen du, euskara modernoaren hedaketa zabala eta sakona nabarmenduaz.