Santa Ageda koplak Zestoan / Xabier Unanue - Unanue, Xabier (Auspoa Liburutegia (Sendoa), 2011)
Santa eskearen inguruko umetako ohitura hauek ez ezik beste ohitura batzuk ere ezagutu genituen gure herrian eta apunte modura gogoratu nahi dituk soilik. Santa eskaleak baserriz-baserri eta kalez kale kantari hasi aurretik herriko alkateari baimena eskatzeko ohitura ezagutu genuen guk. Hobeto esan, Manuel Uztapide ezagutu genuen orduko gure herriko alkate zen Jesus Salegi jaunari baimena eskatuz batera bere emazte Agedari koplak kantatzen. Beharbada ordurako ohitura galduxea izango zen, baina Uztapidek ondo baliatu zuen tiro bateki bi txori botatzeko aukera.