Juan Bautista Agirre Elola / 1742-1823 : gizon eta apaiz eredugarri - Aranburu Ugartemendia, Pello Joxe (1936-) ([s. e.], 1995)
"Laburtuz, Juan Bautistaren irudi hau neureganatu dut: alde batetik garaiko apaiz langile, saiatu eta jantzia izan zen, batez ere eliz-gaietan, ez ahaztu Valladolid eta Iruiñean ere goi-ikasketak burutu zituela, beste aldetik, pertsona irekia herrian, nahiz zenbait garaiatan, apaiz eta agintarien artean eztabaida biziak izan, hitzeko gizon orekatua, herriko jende xehea eskolaratzearen alde sutsu jokatu zuena, eta bukatzeko bere ideiak eta apaizak defenditzeagatik balaz zauritua eta zokoratua izan zen, baina hori zela eta inoiz ez zen damutu. Asteasuko Agirre Elola, beraz, euskal idazle, klasiko, goren mailako bezain eredugarria izan zen giza eta apaiz arloan ere".