Itsasoa ur-bazter luzea da - Ugalde, Martin (1921-2004); Amundarain, Dionisio; Bizkarrondo, Carlos (Bilbao : Gero-Mensajero, 1973)
Martin Ugalde, kazetalari eta nobelagilea datorkigu oraingo honetan, euskal literaturari arnasa berri eta bipila hats eginaz. Izan ere, jadanik gauza ezaguna da gure artean, autorea, gure herriko gorabeherek bortxaturik, Hego Ameriketan urte mordo batez bizitu beharrean gertatu zela. Hango egonaldia, zorionez, ez da alferrikakoa izan Euskal Herriarentzat. Bizitzez ezagutu du hango literaturaren sena berri eta bizia. Nobela batek eta hiru ipuiek osatzen dute liburua: Itsasoa ur bazter luzea da, nobelak, eta Lohiezko bide zaharra, Ijitoak, Jesus haurra jaio da, ipuiek. Behin baino gehiagotan entzuna dugu, lanetik leher eginik etxera heltzean irakurtzeko moduko libururik falta zaigula. Hona bat aukerakoa zenbait ordu-pasa atseginik eta probetxugarririk egin ahal izateko.
Keywords: Helduentzako Literatura; Baliabide digitalak