Begia begi truk : (drama, hiru ekitalditan) / Yon Etxaide Itharte - Etxaide Itharte, Yon (1920-1998) (Gero Euskal liburuak (Mensajero), 1978)
Yon Etxaideren "Begia begi truk" izeneko drama, Bereterretxeren heriotzaren kontesto historiko-politikoa argitu eta aztertu nahirik idatzia dago. Teatro historikoa, herri baten une eta pasadizu garrantzitsuei buruz, oso beharrezko zitzaigun euskaldunei; eta zer esanik ez hain gai sakon eta bortitza oinarri bezela harturik idatzia izan denean. Gerra osteko teatro historikoaren atal nagusi den "Begia begi truk" drama argitaratzeak, Etxaideren obra irakurleari hurbiltzeaz gainera, mesede handia egin lezaiokela uste dugu antzerki montaketetan dabilen euskal jendeari. Beharrezko zaigu gerra aurreko eta osteko teatro idazlan garrantzitsuenen argitaratzea. Injustizia haundia da euskal teatro idazleei gertatu zaien marjinazioa.