Gizona abere hutsa da - Azurmendi, Joxe (1941-2025); Intxausti, Joseba (1936-2023) (Arantzazu (Oñati) : Editorial franciscana Aranzazu, 1975)
Gizona abere hutsa da, dio Lazkano Mendizabal-ek. Bai ote, hala ote da gero? Materialista fededun baten predikuak ote dira liburu honenak? Kulturatik begiratu izan du gizakia kristautasunak, marxismoak edo psikoanalisiak. Kultur izaki bezala ikusi dute gizona, batez ere. Ez ote da, ordea, gizakiaren jatorrizko aberetasuna gehiegitxo ahantzi? Galdetu ere galde liteke: zerk egiten du gizona gizon kulturak edo genetikak? Soziologiak, ekonomiak edo pedagogiak, ala aberetasuna zehar datorkion izaerak? Oraindik ere gizona den animalia gertuagotik begiratu nahi du liburu honek. Ukaezina da gaiaren gaurkotasuna: hain zuzen K Lorenz-i ere Nobel saria eman, etologian abereen ohiturei buruz egin dituen lanengatik eman bait zaio (1972).
Keywords: Antropologia filosofikoa; Saiakerak; Baliabide digitalak