Erronkari ibaxako ainariak = Alpargateras roncalesas - Hualde, Fernando; Urretabizkaia, Joseba; Gorostidi Loidi, Bixente (Tolosa : Xibarit, 2020)
Fotografia eta idazkiaren arteko lotura ezin hobea. Biak lotu dira liburu honetan, 1850 eta 1930 arteko zenbait belaunalditako nesken ibilerak jasotzeko eta jendeari erakusteko. Pirineoak oinez zeharkatzen zituzten, Erronkaritik Maulera, espartin fabriketan lan egiteko. Udazkenean joaten ziren eta udaberrian itzuli. Horregatik esaten zieten enarak. Hamarkadetan isilpean eta ahaztuak egon dira. Orain, haien ondorengoek, harrotasun zintzoz, nafar Pirinioko haran honetako erreferente eta nortasun ikur bihurtu dituzte.
Testua euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Espartingileak -- Euskal Herria -- Ohitura eta usadioak; Monografiak