Mina eta oroimena / [gidoigilea, Aurora Cuadrado Fernández ; ilustratzaileak, Daniel Rodríguez ... et al. ; itzultzailea, Aritz Gorrotxategi] - Cuadrado Fernández, Aurora (Luzatutako eskua (Saure), 2020)
"Mina eta oroimena" 9 istorio dira, mina, abandonua, bakardadea, beldurra eta heriotza ardatz dituztenak. Istorio horiek arruntak dirudite, haien protagonistak ez zutelako inoiz protagonista izan nahi izan. Haiei beharrezkoa zaie erresilientziatik ibiltzea aurrera jarraitu eta etorkizuna eraiki ahal izateko. Era guztietako pertsonak dira, eta bizitzak ken diezazkizuke lokian -edo bizkarrean- emandako tiro baten bidez edo tren batean ustekabean, suntsipenaren eta bonben ondorioz. Nahiz eta askoz metodo gehiago dauden. Horri guztiari "terrorismoa" deitzen diogu, eta, gogora ekartzearen poderioz, badirudi gurekin bizi dela, atsekabetzen gaituen edozein gaitz natural bezala: urakan-haizea, euri-jasa... Baina ez. Egileek inspirazio gisa hartzen duten gaizkiak eta honek eragiten duen izuak jende onaren aurka jokatzen dute; eta kasu askotan egile horiek duten zigorgabetasunak ezingo ditu inoiz legitimatu.