Peter Schlemihl-en istorio miresgarria / Adelbert von Chamisso ; itzultzailea, Anton Garikano ; [marrazkiak, Emil Preetorius] - Chamisso, Adelbert von (1781-1838) (Literatura Unibertsala (Ibaizabal), 1995)
Harreman zuzena ikusi izan da Chamisso-ren sorterririk eza -Frantzian hala Alemanian arrotz, umezurtz- eta Schlemihl-en itzalik ezaren artean; hau da erromantikoen artean hain zabaldua den gatazka, gizabanakoa eta gizartearen artean. Itxura eta errealitatearen arteko borrokan, norberaren itzala agertzen zaigu benetako errealiatate gisa -"Songez au solide" esaten digu Chamisso-k ironiaz-, elkarbizitzarako ezinbestekoa eta inongo urrek ordezkatu ezin duena.